Aurinkovoide - nuorekkaan ja terveen ihon paras ystävä

Tänään kirjoitan teille aurinkovoiteesta - tuosta iholle niin tärkeästä suojavoiteesta, jota meistä jokaisen tulisi käyttää.

Aurinkovoiteen tulisi kuulua jokaisen ihostaan ja terveydestään huolehtivan päivittäiseen käyttöön. Tiesitkö nimittäin, että jopa 80-90% iholla näkyvästä ikääntymisestä johtuu auringosta? Ja tiesitkö, että auringon haitalliset säteet läpäisevät myös lasin sekä pilviharson?

Yleisesti auringon UV-säteet aiheuttavat kollageenin hajoamista ja elastiinin kovettumista, jolloin iho veltostuu ja siihen muodostuu syviä juonteita. Lisäksi iho paksuuntuu, muuttuu kosteusköyhäksi ja siihen syntyy pigmenttimuutoksia (maksaläiskiä). Lisäksi altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa aurinkokeratoosia sekä ihosyöpää, kuten tyvi- ja okasolusyöpää sekä melanoomaa. UV-säteily voi aiheuttaa tulehdusreaktion ihossa sekä immuunijärjestelmän tukahtumista.

Auringon UV-säteily voidaan jakaa UVA-säteilyyn sekä UVB-säteilyyn. UVA (A=aging) -säteet imeytyvät syvemmälle ihoon aktivoiden vapaita radikaaleja, aiheuttaen ihon valovanhenemista sekä tukahduttaen immuunijärjestelmän toimintaa. UVA-säteet läpäisevät myös lasin. Huomioithan siis tämän autoa ajaessasi sekä työpisteen paikkaa suunnitellessasi!

UVB (B=burning) -säteet taas imeytyvät ihon pintakerrokseen aiheuttaen palovaurioita ja tulehdusta. UVB-säteet ovat myös pääsyyllinen ihosyövän kehittymisessä sekä DNA-vaurioissa. UVB-säteet eivät läpäise lasia, mutta läpäisevät pilviharson. Pilviselläkin säällä voit siis polttaa ihosi. UVB-säteet käynnistävät myös D-vitamiinin tuotannon, mutta huomioithan, että aurinkovoiteen käyttö ei estä D-vitamiinisynteesiä.

Auringossa ollessa tärkeää on, ettei iho pääse palamaan. Tämä kannattaa huomioida erityisesti vedessä, rannalla tai keväthangilla, sillä vesi, lumi ja hiekka heijastavat UV-säteitä lisäten altistumista entisestään. Erityisesti lasten ja nuorten kanssa tulisi kiinnittää asiaan huomiota, sillä 80% aurinkovaurioista tapahtuu lapsuudessa. Nämä lapsuus- ja nuoruusvuosina tapahtuneet vauriot kumuloituvat vuosien saatossa ja tulevat useimmiten näkyviin keski-iän lähestyessä. Riskiryhmään kuuluvat lasten ja nuorten lisäksi punahiuksiset sekä erittäin vaaleat henkilöt.

Kuinka siis suojautua auringolta parhaiten? Ensisijaisesti suojautumalla vaatetuksella ja päähineellä, välttämällä keskipäivän auringonpaistetta sekä käyttämällä aurinkosuojavoidetta. Suomen oloissa suosittelen aurinkovoidetta helmikuusta lokakuulle ja marras-tammikuussa riittää kevyempi suojaus vaikkapa suojakertoimellisella päivä- ja/tai meikkivoiteella. Aurinkovoidetta tulisi levittää kasvoille noin teelusikallinen ja vartalolle shottilasillinen. Aurinkovoide levitetään mieluiten 30 minuuttia ennen altistumista ja sitä lisätään kahden tunnin välein mikäli oleskelet auringossa sekä aina uimisen jälkeen.

Aurinkosuojan vahvuus riippuu ihosi auringonsietokyvystä sekä UV-säteilylle altistuttavasta ajasta ja UV-säteilyn voimakkuudesta. Aurinkosuojan vahvuus (SPF) kertoo siitä, kuinka pitkään iho kestää auringossa palamatta verrattuna aikaan, jonka iho kestäisi ilman aurinkovoidetta. Useimmille suomalaisille sopiva suojakerroin Suomen oloissa kesäkuukausina on SPF 30, mutta riskiryhmään kuuluville ja pigmenttiläiskiä vältteleville suosittelen SPF 50.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä auringolta suojautumisesta, vastaan mielelläni!

Nautitaan auringosta turvallisesti ja pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta!

~Maarit

Seuraava
Seuraava

5 vinkkiä flunssan hoitoon lähikaupan lääkekasveilla